cookie-title

cookie-content

Kapadokya Hakkında 10 İlginç Bilgi

Sadece Türkiye değil, tüm dünyadaki sayılı güzelliklerden biri olarak kabul edilen Kapadokya, dört mevsim tatil yapılabilecek bir yer. Sabah güneşin doğuşunu gökyüzünde izleyebileceğiniz balon turları, doğanın mucizesi olan peri bacaları ve tarihe tanıklık eden yeraltı şehirlerine kim hayır diyebilir ki? Anadolu’nun en lezzetli şaraplarının üretildiği Kapadokya’da bugüne kadar yaşadığınız en romantik ve özel günleri geçirebilirsiniz. Ailenizle, arkadaşlarınızla veya tek başınıza seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek aynı zamanda huzur dolmak istiyorsanız sizi ilk fırsatta Kapadokya’ya davet ediyoruz. Kapadokya’ya biraz daha yakından baktığımızda daha önce hiç duymadığımız şaşırtıcı gerçeklerle karşılaşıyoruz. İşte Kapadokya hakkında bilinmeyen şaşırtıcı gerçekler:

1.Fransız Gezgin’in İnanılmayan Seyahatnamesi

1800’lü yıllarda Fransız bir gezgin Paul Lucas Kapadokya’yı gezdikten sonra Fransa’ya dönüyor ve orada Kapadokya’daki peribacaları ve yeraltı şehirleri ile ilgili bir seyahatname yayımlıyor. O yıllarda Fransız gezgine kimse inanmıyor. Hatta dalga konusu oluyor. Gördüklerinin ve seyahatnamede anlattıklarının hayal ürünü olduğuna inanılıyor. Fakat yıllar geçtikten sonra Fransız gezginin ne kadar haklı olduğu ortaya çıkıyor. Şuan Paul Lucas’ın seyahat notlarını Fransa’nın en çok satanlar listesinde görebilirsiniz.

2.Kapadokya bir şehir değil bir bölgedir

Kapadokya’yla ilgili en sık rastlanan yanlışların başında Kapadokya’nın coğrafyası geliyor. Kapadokya’yı herkes Nevşehir’in içinde olduğunu düşünüyor. Aslında Kapadokya denilen bölge tam tamına 5 şehri kapsıyor. Nevşehir, Niğde, Kayseri, Aksaray ve Kırşehir’in sınırlarına dahil olan Kapadokya Anadolu’nun tam merkezinde yer alıyor.

3.Kapadokya’da birçok yeraltı şehri bulunur

Kapadokya’ya gelen turistlerin en sık ziyaret ettiği noktaların başında Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri geliyor. Yeraltı şehirler diyarı olarak bilinen Kapadokya’da en çok bilinen 2 yeraltı şehrinin dışında birçok yeraltı şehri daha bulunuyor. Milattan Önce 4. yüzyıldan itibaren var olduğu bilinen bu yeraltı şehirleri Kapadokya’nın en özel ve ilginç yapılarından. Kapadokya’da yaşayan halkın Bizans, Arap ve Roma saldırılarından kaçmak ve korunmak için inşa ettikleri bu yapılar günümüzde turistlerin uğrak noktalarından biri oluyor.

4.Kapadokya’da 900 filmden fazla dizi , belgesel çekilmiştir

Kapadokya’daki eşsiz manzara film ve dizi yapımcılarının da gözünden kaçmıyor. Her yıl yüz binlerce turistin akın akın geldiği Kapadokya’da 1940 yılında film ve dizi çekilmeye başlanıyor ve bu ilgi her yıl artarak devam ediyor. 1940 yılından başlayarak günümüze kadar Kapadokya’da yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık 900 film, dizi ve belgesel çekildiği biliniyor. Bunların arasında en popüler olanı ise Asmalı Konak. Kapadokya’daki meşhur Asmalı Konak’ın manzarası ve mimarisi turistleri kendine aşık ediyor.

5.Kapadokya’da 600 civarında kilise bulunur

Kapadokya’nın yumuşak kayasından oyularak inşa edilmiş 600 civarında kilise bulunuyor. Ortaçağ yıllarından kalmış olduğu bilinen bu kiliselerde tarihin gizli sayfalarını aydınlatacak kadar resim ve duvar yazıları bulunuyor. Bu resimlerin şeytandan korkan köylüler tarafından yapıldığına inanılıyor. Kapadokya’ya gidenler hayatlarının en kapsamlı tarih dersine girmiş kadar olacak.

6.Kapadokya kelimesi Farsça bir kelimedir

Kapadokya isminin nereden geldiği hepimizin merak ettiği konulardan biri şüphesiz. Kapadokya kelimesi aslında Farsça bir kelime. Farsçada “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Katpa Tuka kelimesi Türkçeye Kapadokya olarak girmiş. Kapadokya’yı İngilizce olarak da Cappadocia olarak kullanabilirsiniz.

7.Kapadokya Unesco listesindedir

Kapadokya’da bulunan Göreme Açık Hava Müzesi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olduğunu biliyor muydunuz? 1985 yılından itibaren UNESCO tarafından korunan bu alan dünyanın en nadide bölgelerinden biri. Göreme Açık Hava Müzesi Milattan Sonra 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar Anadolu coğrafyasının manastır hayatına ev sahipliği yaptığı biliniyor. Tarihin en özel ve mistik dönemlerine tanıklık eden Göreme Açık Hava Müzesi’nde Hıristiyanlığın ilk yıllarından kalma geometrik süslemeler ve Hz. İsa’nın hayatını resmeden çalışmalar görebilirsiniz.

8.Kapadokya’da yapabileceğiniz sayısız aktivite vardır.

Kapadokya’ya giden turistlerin ilk yaptığı aktivitelerden biri balon turu oluyor. Kapadokya’ya balon turu dışında yapabileceğiniz birbirinden keyifli ve ilginç aktiviteler de yer alıyor. Bunların başında safari turu ve gondol turu geliyor. Kapadokya’nın çevresindeki Kızılırmak’ta gondol veya sürat motoru kullanarak muhteşem manzarayı masmavi suların üzerindeyken izleyebilirsiniz. Eğer hız düşkünüyseniz Kızılırmak’taki sürat motoruna mutlaka binmenizi öneriyoruz. Kapadokya’nın inişli çıkışlı yollarını 4X4 araçlarla baştan sona gezebilir, hayatınız boyunca unutamayacağınız anılar yaşayabilirsiniz. Kapadokya’nın yürümesi zor yollarını safari aracınızla kolayca geçebilir ve manzaranın keyfini yorulmadan çıkarabilirsiniz.

9.Eski Mağaralarda Müzik Keyfi

Kapadokya’daki mağaralardan yükselen klasik müzik melodilerini duyarsanız şaşırmayın. Kapadokya’da gerçekleşen Kapadokya Müzik Festivali her yıl yüzlerce turisti bu bölgede topluyor. Kapadokya’nın otantik coğrafyasında lezzetli şarabınızı yudumlarken bir yandan da müziğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Kategori:Kapadokya

0 Yorum

    Bir yorum bırak

    E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlendi